Kirsten (100 år) stortrives i ny leilighet på Pålsøya Park

I sommer fylte Kirsten 100 år. Det hindrer henne ikke i å nyte livet og alt det har å by på. Men å bo i eget, stort hus med hage og bratt tomt, ble etter hvert litt mye. Nå har hun flyttet inn i ny, lekker leilighet i fjerde etasje på Pålsøya Park og stortrives.

Sentralt og samtidig rolig
Her har jeg alt jeg trenger, smiler Kirsten. Og bare se på den fine utsikten jeg har ned til elva. Også den vakre åsen med både bar- og løvskog. Jeg gleder meg til å se hvor fint det blir til våren når bladene springer på trærne og det hele kommer til liv igjen etter vinteren, sier hun. Og jammen er utsikten fin, både fra stuevinduene ut mot Strømsøåsen og elva, og fra soverom som har vinduer den andre veien, ut mot Åssiden og Aronsløypa. —Ja, det hender jeg sitter her og ser på de som leker seg i skiløypa der opp, smiler hun.

Et langt og innholdsrikt liv
Da Kirsten, som opprinnelig er fra Kristiansand, kom til Drammen i 1948 var det læreryrket som lokket. At hun ble værende skyldtes at hun møtte kjærligheten. Men før hun slo seg til ro i Elvebyen tok hun et års permisjon der hun først var salongpike på fraktebåt før hun var hushjelp i USA i et halvt år. Etter en spennende og begivenhetsrik periode i livet, ble det altså Drammen, giftermål, barn og lærerjobb, der de fleste årene var som barneskolelærer på Øren skole.

Hemmeligheten ligger i å være positiv

Det er mange år siden mannen hennes gikk bort og Kirsten ble enke. Heldigvis har hun både barn, barnebarn og oldebarn som er der for henne og som kommer på besøk og hjelper til. Og at hun er stolt av dem er tydelig. —Ja, tenk, i går kom barnebarn og oldebarn her og overrasket meg stort, forteller hun. —Da kom de her utkledd som Lucia med glitter og stas og vi hadde det så koselig. Og litt tidligere i desember var vi i Drammens teater sammen og så Reisen til Julestjernen!

Jeg har 3 barn, 6 barnebarn, 3 bonusbarnebarn og 4 oldebarn og er heldig som har god kontakt med alle sammen, smiler hun fornøyd. Men familie er ikke de eneste Kirsten nyter samvær med. Hver første torsdag i måneden er hun på pensjonisttreff med gamle kollegaer fra Øren skole. Da treffes de på Torget Vest i byen. Og de resterende torsdagene i måneden blir det gjerne en tur i eldrekafeen i Åssiden Kirke. —Det er så kjekt, sier hun, da ringer de fra kirken og spør om jeg vil hentes, også kommer det de hit og henter meg og kjører meg hjem igjen etterpå. Ja, også har jeg fremdeles kontakt med fire av jentene jeg var lærer for på Øren skole og som jeg treffer med jevne mellomrom.

Feiret 100 – års dagen i eldresenteret i kirken og fikk hilsen fra Kongen

—Det er veldig fint at man kan leie eldresenteret for der har de alt man trenger når man skal ha litt større selskap. Det var både familie og gode venner og veldig hyggelig. Og, joda, jeg fikk hilsen fra kongen også sier hun, og viser frem kortet som kom i posten.

Ingen problemer med å få tiden til å gå

Hva gjør du for å holde deg i form, da? Spør vi. —Jeg gjør ikke noe spesielt, egentlig, sier hun. Jeg har aldri vært opptatt av å drive med noen spesielle former for trening og jeg spiser vanlig husmannskost vil jeg vel si. Poteter og grønnsaker til middagen, men jeg lager ikke alltid alt fra bunnen – det hender det blir noen snarveier med både pølser og ferdige fiskekaker fra butikken, sier hun med glimt i øyet. —Men jeg er mye på farten, og da er det er veldig fint med å bo her, for det er så lett å komme seg ut. Jeg går ut med søpla selv også er det jo veldig enkelt med at det er heis. Jeg har rullatoren og den er stødig og god. Det er bra, for innimellom blir jeg litt svimmel og da er den god å støtte seg på. Jeg går til Meny for å handle og jeg har vært innom Europris også. Også er det så veldig flott langs elvepromenaden! Ja, jeg gleder meg virkelig til våren og til det blir bart igjen slik at jeg kan gå flere turer der nede.

Reiseglad og eventyrlysten

Kirsten forteller at hun er veldig glad i å reise. —Ja, senest nå i november var jeg 3 uker i Spania! Da var jeg og søsteren min, som er 96 år, i Benalmadena. Vi prøver å få til i hvert fall en tur i året. Jeg har vært mange ganger i Thailand også og da har det gjerne vært turer på opptil 8 uker. Jeg har ikke helt bestemt meg for når neste tur blir, men tenker kanskje Solgården i Spania i november neste høst. Det er en fin tid å reise på synes jeg, når den mørkeste høstmåneden kommer. Da er det godt å komme ned til sol og varme!

Kryssord og bøker holder hjernen i gang

Kirsten er glad i å lese bøker og leser også gjerne engelske bøker fordi det gir litt mer utfordringer. Men også kryssord er en viktig hobby som hun bruker mye tid på.  Kryssordboken som ligger på bordet, vitner om at dette er noe hun har stor glede av. —Ja, sier hun, kryssord holder hjernen i gang.  Jeg pleier å sette på radioen på kanalen med klassisk musikk i bakgrunnen og kan sitte lenge og kose meg med å løse både kryssord og sudoku. Og etter middag blir det gjerne til at jeg slår på Tv-en. Og nå før jul er det jo veldig koselig da, sier hun – med alle de romantiske julefilmene som går.

Hva vil du si til andre som vurderer å flytte til Pålsøya Park

Jeg synes det er veldig fint å bo her. Leiligheten er lys og trivelig, jeg har stor og fin terrasse der jeg har god plass til både møbler og planter. Det er hyggelig nå som jeg ikke lenger har hage å stelle i. Utsikten er kjempefin, det er kort vei til alt og det er et veldig fint område som er lett tilgjengelig, også for oss som er eldre. Ja, også er det veldig rolig og fredelig her. Jeg har følt meg hjemme fra første stund og er glad for at jeg flyttet hit, avslutter Kirsten fornøyd.